MANGAN
EDTA ŞELATLI % 6 Mn ( w / w )
EDTA ŞELATLI % 6 Mn ( w / w )
Mangan bitkilerde arginas ve fosfotransferas enzim sistemlerinde ve fotosentezde oksijeni serbest bırakan sistemde yer alır. Mangan karbonhidrat oluşumu ve protein sentezini etkiler.
MANGAN NOKSANLIĞI: Topraklarda mangan yarayışlılığını olumsuz olarak etkileyen faktörler; yüksek pH, kumlu topraklar, kuraklık, iyon antagonizmi, düşük sıcaklık, düşük ışık.
MANGAN NOKSANLIK BELİRTİLERİ:
Mangan noksanlığına karşı en fazla duyarlı hücre organelleri kloroplastlardır. Mangan noksanlık belirtileri önce genç yapraklarda görülür. Damarlar arası kloroz oluşur. Noksanlık şiddetini artırdıkça sararan bölgeler ölerek nekrozlar meydana gelir.
BİTKİ | UYGULAMA ZAMANI | Doz |
SEBZELER
(Domates, Hıyar, Biber, Patlıcan vb.) |
Aktif gelişme döneminde, 10 – 14 gün ara ile |
150 g/da |
NARENCİYE | İlkbahar sürgünleri gelişmelerinin henüz 2/3 ünde, henüz sertleşmeden
Gerekirse meyve tutumu tamamlandıktan sonra tekrarlanır. |
150 g/da |
MEYVELER
(Elma, Armut, vb.) |
İlkbahar gelişiminin başlamasıyla 10 – 14 gün arayla | 150 g/da |
PATATES | Tomurcuk oluşumu çiçeklenme | 150 g/da |
KIŞLIK TAHIL | Kardeşleme başlangıcı sapa kalkma, bayrak yaprak aşamasına kadar | 150 g/da |
ŞEKER PANCARI | 8 – 12 yapraklı dönem | 150 g/da |
BEZELYE |
1. Uygulama: Tomurcuk oluşumu
2. Uygulama: İlk çiçek oluşumu 3. Uygulama: Çiçeklenme sonu |
150 g/da
200 g/da 200 g/da |